Van Marwijk: dacht al aan penalty's

Bondscoach Bert van Marwijk was direct na de verloren WK-finale teleurgesteld. "Als je zo vlak voor de de finish de goal tegenkrijgt, is dat logisch. Ik had wel het gevoel dat we de penalty's konden halen." Over zijn eigen team was Van Marwijk wel kritisch. In de eerste helft vond hij het spel 'matig'. "Het leek wel alsof er stroom op stond. Na de tweede helft was ik niet bang meer."

Het realisme overheerste bij de bondscoach na de wedstrijd. "De beste ploeg heeft gewonnen." Toch was Van Marwijk ook niet blij met de arbitrage. Vlak voor de treffer van Andres Iniesta schoot Wesley Sneijder een vrije trap via de Spaanse muur naast. Howard Webb en zijn assistenten kenden echter geen corner toe en uit de aanval die volgde scoorde Spanje. "Dat is zuur. De spelers zijn daardoor toch geïrriteerd. Maar ja, het is sport, het hoort erbij."

Ook Dirk Kuyt was nog kwaad. "We zijn boos omdat we zo dichtbij waren. Ik wil nooit anderen de schuld geven, maar de scheids was wel wat meer op hun hand dan de onze." Toch weet Kuyt die reactie ook aan teleurstelling. "Spanje is ook gewoon een heel goede ploeg. Als zij met 1-0 winnen, dan zijn ze gewoon de terechte kampioen. We zijn een goede kans misgelopen vandaag."

Van Marwijk: dacht al aan penalty's
Van Marwijk: dacht al aan penalty's (Foto: Novum)