Chlamydia-controle voor zwangeren nodig

Vrouwen moeten tijdens hun zwangerschap onderzocht worden op chlamydia. Hierdoor kunnen vroeggeboorte, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en infecties bij de baby worden voorkomen. Dat concludeert kinderarts Ingrid Rours, die op dit onderwerp onlangs promoveerde bij het Erasmus MC.

Chlamydia-infecties bij zwangere vrouwen en pasgeborenen vormen een belangrijk en verwaarloosd gezondheidsprobleem, stelt de promovenda. Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare infectie in Nederland. Zo'n tachtig procent van de vrouwen die de infectie heeft, merkt daar niets van.

Vier procent van de zwangere vrouwen die naar een verloskundigenpraktijk of een prenatale kliniek gaan, is geïnfecteerd met chlamydia. De infectie komt het meest voor bij vrouwen van 20 jaar en jonger en bij alleenstaande vrouwen. Antilliaanse, Kaapverdiaanse en Surinaamse vrouwen zijn het vaakst besmet.

De promovenda wil nu dat er een routinematige controle gaat plaatsvinden op zwangere vrouwen. Dit gebeurt in veel landen al.