Volleybalheren nog steeds in de race voor EK

In Rotterdam waren vandaag de laatste wedstrijden in het traject naar kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2011. Portugal heeft zich rechtstreeks geplaatst voor dat EK, Nederland krijgt als nummer twee een herkansing tegen de nummer twee van poule D, Estland. De eerste wedstrijd in deze barrage zal plaatsvinden op 3, 4 of 5 september in Estland en een week later is de return in Nederland. Voor Macedonië en Zweden zijn de kansen om zich te plaatsen voor het EK verkeken.

Nederland nam het vandaag op tegen de nummer één in de poule, Portugal. Bondscoach Peter Blangé had gisteren al aangekondigd dat hij ook de laatste wedstrijd erg graag wilde winnen en daarmee het goede gevoel en de stijgende lijn te behouden. Voorafgaand aan de wedstrijd gaf hij aan dat er zeker nog wel iets op het spel stond, namelijk de sportieve eer. Nederland startte dan ook met de gebruikelijke basis.

Nederland begon de eerste set uiterst scherp en geconcentreerd en pakte direct een 8-5 voorsprong. Portugal wist met een paar goede aanvallen aan de buitenkant het gaatje te dichten, maar aan de hand van Wytze Kooistra en Dick Kooy stelde Nederland de zege in de eerste set veilig, 25-22.

In de tweede set bleef de score lang dicht bij elkaar. Beide teams konden vrij gemakkelijk de punten maken. Aan de hand van een uitstekend scorende Niels Klapwijk wist Oranje toch een klein gaatje te slaan, 17-15. En met een goed blok van middenman Wytze Kooistra en een ace van invaller Jeroen Trommel was het verschil definitief gemaakt in set twee, 25-21.

De derde set was de scherpte even weg bij Nederland, wat direct resulteerde in een 6-3 achterstand. Blangé was genoodzaakt een time-out te nemen en dat werkte. Nederland trok het initiatief weer naar zich toe met veel servicedruk en boog de achterstand om in een 11-8 voorsprong. Nederland liet ook zien over een brede selectie te beschikken. Jeroen Trommel bewees dat hij zeker van een grote meerwaarde is voor dit nationaal team met een uitstekende invalbeurt op de plek van Jeroen Rauwerdink. Met punten op alle aspecten van het spel had hij een groot aandeel in de winst in de derde set. De set werd uiteindelijk gewonnen met 25-14 en daarmee de wedstrijd met 3-0.