[NHL SC Finals] Blackhawks winnen openingswedstrijd

De Chicago Blackhawks zijn de Stanley Cup Finals goed begonnen door de openingswedstrijd van de best of seven-serie thuis te winnen. In een enerverende wedstrijd werd het uiteindelijk 6-5 voor Chicago. Man van de wedstrijd werd Troy Brouwer met twee goals.

Het was niet bepaald een goalie-wedstrijd, terwijl de goalies aan beide kanten goed in vorm waren voorafgaand aan de wedstrijd. Antti Niemi had zeven van de laatste acht wedstrijden gewonnen met een hoog reddingspercentage, en Michael Leighton had in de playoffserie tegen de Montreal Canadiens maar liefst drie shutouts gehaald. Beide goalies moesten echter vijf goals toestaan en Leighton werd na de vijfde zelfs gewisseld voor Brian Boucher. Niemi mocht wel blijven staan, en uiteindelijk pakte dit goed uit want met enkele knappe reddingen wist hij zijn doel in de beslissende derde periode schoon te houden.

Philadelphia kwam na bijna zeven minuten spelen op voorsprong dankzij een schot van Ville Leino. Goalie Niemi stopte het schot, maar de rebound kwam tegen een Chicago-verdediger aan en verdween in het doel. Brouwer maakte nog geen minuut later de gelijkmaker. Vier minuten later maakte Dave Bolland in de powerplay van de Flyers nota bene de 2-1, maar een powerplay later waren de Flyers wel scherp en scoorden zij via Scott Hartnell de gelijkmaker. Danny Briere zorgde ervoor dat de Flyers alsnog met een voorsprong gingen rusten.

Na een minuut spelen in de tweede periode maakte Patrick Sharp alweer de gelijkmaker, maar Blair Betts scoorde de 4-3 met een hard afstandsschot dat via de binnenkant van de paal binnenviel. Kris Versteeg maakte weer gelijk, waarna Brouwer de Blackhawks weer eens op voorsprong zette. Na deze goal werd goalie Michael Leighton vervangen na vijf goals te hebben toegestaan in twintig schoten op doel. Arron Asham zorgde er met een hard afstandsschot weer dat er een 5-5 gelijke stand op het bord stond toen de ploegen voor de tweede maal de kleedkamer in gingen.

In de derde periode maakte Chicago het uiteindelijk af door via Tomas Kopecky de winnende 6-5 te scoren en zelf geen goals meer op te geven. Goalie Niemi moest daarvoor nog wel enkele knappe reddingen maken. Philadelphia's beste verdediger, Chris Pronger, weet waar de Flyers zich moeten verbeteren voor de volgende wedstrijd: "Beide teams zijn offensief erg sterk, maar met een goede verdediging win je kampioenschappen. Onze verdediging moet dus beter."