Onderzoek schending wapenstilstand Korea's

Het Commando van de Verenigde Naties (UNC) in Zuid-Korea heeft zaterdag een onderzoek ingesteld om te bepalen of de wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea is geschonden door het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip. De verantwoordelijkheid voor het zinken wordt bij het stalinistische noorden gelegd.

Vertegenwoordigers van elf landen zullen de bevindingen van een multinationaal onderzoek naar het zinken bestuderen, zei Kim Young-kyu van het UNC. Zij bepalen of en in welke mate er sprake is van het schenden van de wapenstilstand door Noord-Korea.

Een internationaal onderzoeksteam concludeerde donderdag dat een Noord-Koreaanse onderzeeër op 26 maart een torpedo afvuurde, waardoor het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan in tweeën brak en zonk. Van de 104 bemanningsleden konden er 58 worden gered, 46 kwamen om.

Pyongyang ontkent in alle toonaarden dat het betrokken is bij het zinken en beweert dat het zuiden bewijsmateriaal heeft gefabriceerd om het noorden in de val te lokken. Het noorden wil nu een eigen onderzoeksteam naar de plek van het ongeval sturen. Zuid-Korea reageerde daarop door het UNC een onderzoek te laten verrichten.