Aantal illegale werknemers neemt na daling toe

Na een daling in voorgaande jaren heeft de Arbeidsinspectie vorig jaar meer illegale werknemers betrapt. De inspectie vond 2500 illegale werknemers, een kwart meer dan in 2008. Dat staat in het jaarverslag van de Arbeidsinspectie dat dinsdag door minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) naar de Kamer is gestuurd.

De inspectie deelde voor ruim 26,5 miljoen euro aan boetes uit voor illegale arbeid. Voor onderbetaling werden ruim tachtig boetes uitgedeeld, goed voor 950 duizend euro. In 2008 kregen nog 53 bedrijven een boete voor onderbetaling. Bij elkaar kregen 540 werknemers minder betaald dan het minimumloon.

In de bouw is de illegale arbeid sterk toegenomen. In de detailhandel was de stijging licht. Schoonmaakbedrijven maakten juist minder overtredingen. Van de schoonmaakbedrijven die werden gecontroleerd bleek 22 procent in de fout te zitten. In 2008 was dat nog 37 procent.

Mede doordat het melden van klachten gemakkelijker is geworden, greep de Arbeidsinspectie veel vaker in bij onveilige werkomstandigheden. Driehonderd keer werd een boete uitgedeeld of werd het werk stilgelegd. Dat is ruim honderd keer vaker dan een jaar geleden. Voor onveilig werk en het overtreden van regels voor werktijden werd veertien miljoen euro aan boetes opgelegd.