Doden na overstroming Tadzjikistan

Bij zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Tadzjikistan zijn afgelopen weekeinde zeker 24 mensen om het leven gekomen. De verwachting is dat het aantal doden nog verder oploopt, omdat veel mensen hun omgekomen familieleden hebben begraven zonder dat te melden. Dat hebben reddingswerkers en lokale bewoners maandag gezegd. Er worden nog ten minste twintig personen vermist.

Volgens de Commissie voor Noodtoestanden hebben de overstromingen voor miljoenen euro's schade aangericht. Grote stukken snelweg en bruggen werden weggeslagen. Tien scholen en zeven ziekenhuizen werden vernield.

Door de stroom rommel werden tevens duizenden hectares akkerland verwoest en kwamen zeker duizend stuks vee om. Het is een enorme klap voor de economie van het Centraal-Aziatische land, die voor een belangrijk deel afhankelijk is van de landbouw.

De overstromingen zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel in het bergachtige gebied, maar de schaal van de overstromingen van dit jaar was een complete verrrassing voor de autoriteiten.