Echtpaar Kaczynski bijgezet

Na een uitvoerige staatsbegrafenis zijn de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw Maria zondag bijgezet in de Wawel-kathedraal in Krakau. Talrijke buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders moesten verstek laten gaan vanwege het vliegverbod door de aswolk van de Eyjafjallajökull-vulkaan in IJsland. Wel aanwezig was de Russische president Dmitri Medvedev, die uit Moskou was komen vliegen.

Het echtpaar Kaczynski en 94 anderen kwamen 10 april om het leven toen hun vliegtuig in de buurt van de luchthaven van Smolensk in Rusland neerstortte. Behalve het presidentiële paar zaten ook veel andere vertegenwoordigers van de Poolse elite in het vliegtuig. Zij waren op weg naar een herdenkingsplechtigheid voor de duizenden Poolse legerofficieren die in 1940 door de geheime politie van Josef Stalin in de bossen van Katyn waren vermoord.

Volgens schattingen van de politie bijna 150 duizend mensen waren naar Krakau gekomen om de bijzetting te volgen. De Wawel-kathedraal is de laatste rustplaats van Poolse koningen, dichters en staatslieden, onder wie Jozef Pilsudski, die van 1926 tot 1935 president was en generaal Wladyslaw Sikorski, de leider van de Poolse regering-in ballingschap die om het leven kwam bij een mysterieus vliegtuigongeluk in 1943 voor de kust van Gibraltar.

De Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel behoorden tot de wereldleiders die op het laatst moesten afzeggen. Sarkozy liet in een brief aan waarnemend president Bronislaw Komorowski weten dat zondag 'heel het Franse volk in gedachten bij het Poolse volk' zou zijn. De leiders van Baltische en Balkan-staten reisden per auto naar Krakau en de Tsjechische president Vaclav Kraus kwam met de trein en de auto.

De aanwezigheid van Medvedev was een verder teken van de verbeterende betrekkingen tussen Polen en Rusland. De aartsbisschop van Krakau, Stanislaw Dziwisz, refereerde hieraan met de opmerking dat de tragedie 'vele lagen goeds tussen mensen en volkeren' naar boven heeft gebracht. "Het medeleven en de hulp die wij van onze Russische broeders hebben ontvangen hebben nieuw leven geblazen in de hoop op hechtere betrekkingen en verzoening tussen onze twee Slavische volkeren", zei Dziwisz, die zijn woorden uitdrukkelijk richtte 'tot de president van Rusland'.

Echtpaar Kaczynski bijgezet
Echtpaar Kaczynski bijgezet (Foto: Novum)