Militairen opnieuw gewaarschuwd voor verzekeraars

Het ministerie van Defensie waarschuwt opnieuw voor verzekeringskantoren die militairen ongevraagd benaderen voor het verkopen van verzekeringen. Dat laat het departement donderdag weten.

Aanleiding zijn ditmaal de activiteiten van De Nederlandse Voorlichtingsgroep, die voor 'onrust' zorgen onder het Defensiepersoneel en het thuisfront. De Voorlichtingsgroep blijkt over de contactgegevens van militairen te beschikken, maar het is onduidelijk hoe het bedrijf daaraan komt. Mogelijk zijn ze afkomstig van militaire vakbonden.

Militairen worden regelmatig benaderd door verzekeringsbureaus die verzekeringen aan hen proberen te slijten. Sommige bureaus wekken daarbij de indruk dat militairen aanvullende verzekeringen nodig hebben of dat hun rechtspositie onvoldoende is gewaarborgd. Het gaat om reis- of inboedelverzekeringen, maar ook om lijfrentepolissen.

Zo waarschuwde Defensie vorig jaar al voor de Burghthuys Adviesgroep die militairen een uitvaartverzekering zou aansmeren, omdat de krijgsmacht de kosten van repatriëring en een begrafenis niet zou dekken, mocht een militair tijdens een uitzending om het leven komen. Defensie betaalt hiervoor wel degelijk.

Medewerkers van Defensie moeten zich goed laten informeren over hun rechtspositie. Het departement raadt hen aan eerst in eigen huis te rade te gaan bij een personeelsadviseur.

De eigenaar van De Nederlandse Voorlichtingsgroep zegt donderdagavond in een reactie overigens dat hij verbaasd is over de waarschuwing van het ministerie. "Wij komen wel eens bij militaire klanten die in het verleden gedupeerd zijn door spelers op de markt. Wij lossen die zaken juist op."

Volgens hem komt het bedrijf 'via tevreden klanten' in contact met de militairen. "Wij zijn juist bij toeval bij militairen terechtgekomen en zijn geschrokken door wat we soms zagen. Zo hebben wij langdurige woekerpolissen gezien en militairen aan wie onnodige uitvaartverzekeringen zijn gesleten. Wij hebben die dossiers juist doorgestuurd naar de Autoriteit Financiële Markten. Daarom zijn wij heel ontsteld over dit verhaal."