Erfpacht Waddeneilanden stapsgewijs omhoog

De erfpacht op de Waddeneilanden moet in stappen worden verhoogd. In vijf jaar tijd moet de erfpacht ieder jaar worden verhoogd. Demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) heeft een advies hierover van twee experts vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Verburg staat volledig achter de voorstellen van de experts.

Volgens het tweetal zijn de huidige erfpachttarieven op de eilanden laag tot erg laag in vergelijking met andere zogenaamde groene verpachters in Nederland. De twee experts stellen voor de nieuwe erfpachtcontracten voor, er een zogenoemde ingroeiregeling in op te nemen.

In het eerste jaar zal dan sprake zijn van een verhoging van twintig procent, in het tweede van veertig en uiteindelijk leidt dit tot een verhoging van honderd procent. Dan moeten dus de nieuwe tarieven helemaal worden betaald.

Op de eilanden staan veel vakantiehuisjes die zich op verpachte grond bevinden. Op de Waddeneilanden bestaat de vrees dat een hogere erfpachtvergoeding toeristen zal wegjagen. Volgens Verburg is met de voorgestelde verhoging echter sprake van 'een goede balans tussen de belangen van de erfpachters en Staatsbosbeheer', de verpachter.