'Pak hennepteler meteen winst af'

Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wil henneptelers meteen de winst afpakken die ze hebben gemaakt met hun hennepplantage. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat dit nu vaak nog niet gebeurt. Dit moet echter veranderen, zodat betrapte henneptelers met de winst van hun vorige kwekerij niet opnieuw een plantage kunnen opstarten.

Hirsch Ballin was donderdag aanwezig bij een inval in een illegale hennepkwekerij van het politiekorps Kennemerland in Hoofddorp. Dit korps past deze werkwijze al toe. Bij de invallen bij plantages van de politie Kennemerland worden in dit geval niet alleen de planten en apparatuur meegenomen en vernietigd en een eventuele verdachte opgepakt, maar wordt ook gekeken naar het aantal planten en lampen dat er staat en hoe groot de ruimte is.

Op basis hiervan wordt met een speciaal computerprogramma berekend hoe hoog de winst is, in het geval van de inval in Hoofddorp 34 duizend euro. Vervolgens wordt voor een dergelijk bedrag beslag gelegd op bijvoorbeeld auto's of bankrekeningen.

De politie Kennemerland rolt jaarlijks 160 tot 180 hennepplantages op. Met deze rekenmethode kan dit korps jaarlijks voor zo'n zes miljoen euro in beslag nemen. Uiteindelijk bepaalt overigens de rechter of een verdachte het geld inderdaad kwijt is.

De aanpak past in de doelstelling van het kabinet om de georganiseerde misdaad en de georganiseerde hennepteelt, die steeds meer verweven met elkaar raken, aan te pakken.