Kernwapenbeleid VS internationaal toegejuicht

Duitsland heeft de beslissing van de Verenigde Staten om de voorwaarden voor het inzetten van kernwapens te beperken toegejuicht. Ook Amerikaanse bondgenoten in Azië en Nieuw-Zeeland verwelkomden het besluit woensdag. China weigerde te reageren op de Amerikaanse oproep meer openheid te geven over zijn eigen atoomprogramma.

President Barack Obama kondigde dinsdag aan de voorwaarden waaronder de VS eventueel kernwapens inzet te beperken. Hij beloofde dat atoomwapens niet zullen worden gebruikt tegen landen die zulke wapens niet bezitten. Het beleid geldt echter niet voor landen als Noord-Korea en Iran, omdat die weigeren hun nucleaire programma's onder internationaal toezicht te stellen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle noemde de koerswijziging woensdag een historisch moment en een grote stap richting de beperking van kernwapens. Tevens drong Westerwelle er bij Iran op aan af te zien van de eventuele wens een kernwapen te fabriceren. Volgens hem blijkt uit de Amerikaanse aankondiging en de ondertekening van een nieuw verdrag ter vermindering van de kernbewapening met Rusland, donderdag in Praag, dat het de internationale gemeenschap 'ernst is waar het gaat om ontwapening'.

"Dit is een eerste stap richting een kernwapenvrije wereld", zei ook de Japanse premier Yukio Hatoyama. "Afschrikking is belangrijk, maar het verminderen van het kernwapenarsenaal is dat ook." In Zuid-Korea lieten de ministers van buitenlandse zaken en defensie weten dat het nieuwe standpunt van de VS de betrokkenheid van Washington naar zijn bondgenoten versterkt en de druk op Noord-Korea opvoert om van zijn nucleaire ambities af te zien.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key reageerde verheugd. "President Obama komt zijn belofte van een jaar geleden na om de rol van kernwapens in het Amerikaanse veiligheidsbeleid te verkleinen en de wereld op weg te helpen naar een kernwapenvrije wereld."

China weigerde te reageren op het nieuwe Amerikaanse kernwapenbeleid. "China's nucleaire beleid en China's strategische bedoelingen zijn duidelijk. Sinds de jaren zestig hebben we ons standpunt herhaaldelijk duidelijk gemaakt en onze positie is nooit veranderd", zei de Chinese onderminister van buitenlandse zaken Cui Tiankai. China, dat naar schatting over honderd kernkoppen beschikt, heeft in het verleden gezegd nooit als eerste een kernwapen te zullen inzetten.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad vergeleek Obama woensdag in een toespraak met een cowboy en noemde hem een onervaren nieuwkomer, die de wil van Israël volgt. Ahmadinedjad zei dat Obama 'geen moer voor elkaar krijgt'.