Kabinet wil ander pensioenstelsel

Het pensioen dat mensen krijgen, moet afhankelijk kunnen worden van de levensverwachting. Ook zouden pensioenen meer rekening moeten houden met de gestegen kosten van het levensonderhoud, schrijft demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het zijn enkele maatregelen waarmee hij het pensioenstelsel op de lange termijn gezond wil houden. De minister, die met zijn brief reageert op enkele commissies die de zwakke plekken van de fondsen onder de loep namen, vindt dat deze aanpassingen snel moeten worden doorgevoerd.

Zo vindt hij dat pensioengerechtigden duidelijker dan nu moeten horen wat zij reëel aan pensioen kunnen verwachten. Ook moeten de pensioenaanspraken afhankelijk kunnen worden van de levensverwachting. Dat vergroot de 'financiële schokbestendigheid' van de fondsen.

Vorig jaar kwamen de fondsen als gevolg van de economische crisis in grote problemen. Daarom vindt Donner dat pensioenfondsen onder bepaalde voorwaarden pensioenaanspraken moeten kunnen aanpassen als de financiële positie van een fonds dat noodzakelijk maakt.

Ook moeten de fondsen bij zwaar weer meer tijd krijgen voordat zij plannen moeten inleveren hoe zij hun zaakjes op orde willen krijgen. Zij hebben daardoor minder last van schommelingen op de aandelenmarkt en kunnen zich beter op de lange termijn richten.

Het kabinet gaat de voorstellen de komende tijd bespreken met werkgevers- en werknemersorganisaties.