'Ingrijpende wijzigingen jeugdzorg nodig'

Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) wil de jeugdzorg 'ingrijpend wijzigen'. Dat zei hij vanochtend op Radio 1. Het gebeurt volgens hem nog te vaak dat jongeren onnodig moeten wachten voordat ze zorg krijgen.

De wachtlijsten hadden dit jaar weggewerkt moeten zijn, maar dat is niet gelukt. Er stonden 1 januari nog 720 jongeren op de lijst die na negen weken geen enkele zorg hadden gehad. Elfhonderd jongeren kregen overbruggingszorg. In 2008 stonden nog zesduizend jongeren op de wachtlijst.

Dat de wachtlijsten er nog zijn, komt volgens Rouvoet doordat de vraag naar jeugdzorg in sommige provincies sterker is gegroeid dan verwacht. Dat komt deels doordat de weg naar jeugdzorg beter wordt gevonden, 'maar ik zou liever zien dat de vraag afneemt'.

De minister trad niet in detail over wat voor wijzigingen op het programma staan, maar zei wel dat ze in zijn ogen 'controversieel' zijn. Als de Kamer het ook controversieel verklaart, moet een volgend kabinet besluiten hoe het beleid wordt voortgezet.