Consumentenbond wil bel-niet-aan-register

De Consumentenbond wil in navolging van het bel-me-niet-register ook een lijst om colporteurs aan de deur te weren. Veel bedrijven zouden weer verkopers langs de deur sturen, omdat ze mensen niet meer mogen bellen. Het bel-niet-aan-register, bestaande uit een sticker op de deur en scherpere regels, moet daar een einde aan maken.

De Consumentenbond wijst erop dat er verschillende mogelijkheden zijn om ongewenste e-mail, post en telefoontjes te weren, maar nog niets om verkopers door te laten lopen. Volgens de belangenorganisatie is colportage de meest ingrijpende verkoopmethode en vinden veel mensen verkopers aan de deur irritant.

Veel mensen weten volgens de Consumentenbond niet dat ze bepaalde rechten hebben bij verkoop aan de deur. Zo is het mogelijk om een koop binnen acht dagen kosteloos en zonder opgaaf van reden te annuleren. Het ministerie van Economische Zaken en de Consumentenautoriteit starten vandaag een campagne om mensen op hun rechten te wijzen.

De Consumentenbond vindt de regels niet ver genoeg gaan en pleit ervoor dat tot twee weken kan worden geannuleerd. Ook willen ze dat dezelfde regels gaan gelden voor verkoop en ledenwerving op straat.