Club mag geld vragen bij vertrek jonge speler

Voetbalclubs kunnen een opleidingsvergoeding vragen voor jonge spelers die hun eerste profcontract sluiten met een andere club in een EU-lidstaat. Bij het vaststellen van het bedrag moet rekening worden gehouden met de kosten die de club heeft gemaakt. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat vandaag bepaald.

Het EU-hof deed zijn uitspraak in een zaak rond de de Franse voetballer Olivier Bernard. Die tekende in 1997 een driejarig opleidingscontract bij Olympique Lyon en vertrok aan het eind van die overeenkomst naar het Engelse Newcastle United. Olympique vorderde van Bernard en zijn nieuwe club ruim 53.000 euro, het salaris dat hij zou hebben ontvangen als hij Lyon was gebleven.

Het kreeg op basis van een Franse regeling de helft van dat bedrag toegewezen, maar Bernard en Newcastle gingen in beroep bij het EU-hof. Ze beriepen zich op het vrije verkeer van werknemers in de EU. Maar volgens het hof staat een redelijke schadevergoeding voor een club dat vrije verkeer niet in de weg, omdat voetbalverenigingen anders ontmoedigd worden kosten te maken om spelers op te leiden.

Submitter:  Bron: ANP