Been: "Talenten moeten juist zo lang mogelijk in Nederland blijven"

Feyenoord-trainer Mario Been is het niet eens met de uitspraken van Bert van Marwijk. De bondscoach zei onlangs dat Nederlandse talenten zich in het buitenland sneller kunnen ontwikkelen, vanwege het lage niveau van de Eredivisie.

Van Marwijk vindt dat jonge spelers daarom sneller naar het buitenland moeten vertrekken. "Ik vind het vreemd dat hij dat roept", aldus Been tegenover Sportweek. "Dat soort uitspraken moet een bondscoach van Oranje helemaal niet doen."

Been is juist van mening dat Nederlands talent langer in de Eredivisie moet blijven. "Als we allemaal zo gaan denken als Bert, gaan alle jonge talenten straks weg en wordt onze competitie pas écht minder. Ik begrijp dat hij zegt dat een groot talent op een zo hoog mogelijk niveau moet spelen, maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd als zo'n speler naar het buitenland gaat."

De Feyenoord-trainer vindt dat spelers alleen naar het buitenland moeten gaan, als ze daar aan toe zijn. "En anders moet ie gewoon niet even hier blijven. Hoe vaak hebben we het niet gehad dat grote talenten de grens over gingen en daar vervolgens een of twee jaar op de bank moesten zitten?"