Den Haag stopt met preventief fouilleren

Rond het station Hollands Spoor in Den Haag wordt niet langer preventief gefouilleerd. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

De overlast in het gebied is afgenomen. Er worden minder wapens aangetroffen en de criminaliteit is afgenomen. Het is daarom niet langer noodzakelijk om het gebied rond het station nog langer aan te wijzen als zogeheten veiligheidsrisicogebied, meldt de gemeente.

Het aantal processen-verbaal wegens wapenbezit daalde van in 2006 naar 41 in 2008 en 26 vorig jaar. Van Aartsen heeft daarom de conclusie getrokken te stoppen met "het paardenmiddel preventief fouilleren". De burgemeester heeft het stationsgebied vorige week wel opnieuw aangewezen als plek waar overlastgevers een gebiedsverbod kan worden opgelegd. Het gaat hierbij vooral om drugsdealers en -gebruikers.

Van Aartsens partijgenoot in de Tweede Kamer Fred Teeven pleitte gisteren nog voor een uitbreiding van het preventief fouilleren. Hij wil het niet aan gemeenten overlaten waar preventief mag worden gefouilleerd, maar pleit voor een landelijke regeling die het preventief fouilleren altijd en overal mogelijk maakt.