Moeilijke route Wüst leidt naar goud

Ireen Wüst kon haar vreugde en verbazing na haar gouden rit op de olympische 1.500 meter maar moeilijk onder woorden brengen. "Dit is echt ongelooflijk en de ontlading is daarom ook enorm", stamelde ze voor de camera's van de NOS. "Het lijkt wel of alle spanning van de afgelopen tijd er in een keer uitkomt."

Wüst doelde daarmee op de moeizame weg die ze had afgelegd richting de Spelen van Vancouver. Het vorige seizoen ging grotendeels de mist in en dit jaar had ze af en toe een uitschieter, maar waren haar prestaties allesbehalve constant. Na haar matige 1.000 en 3.000 meter in de Olympic Oval van Richmond werd ze op de schaatsmijl eerder als outsider dan als favoriete gezien.

Net als Mark Tuitert een dag eerder piekte Wüst precies op het juiste moment. "Ik voelde me heel goed en wist dat ik de laatste kans op een individuele medaille met beide handen moest grijpen." Na haar uitstekende race, waarin het verval in totaal minder dan 2,5 seconden bedroeg, zag ze al haar concurrentes zich op haar tijd stukbijten. "Ik kan het nog amper bevatten en moet echt af en toe in mijn arm knijpen."

Ook coach Gerard Kemkers kon het succes nog amper bevatten. "Het is een ingewikkelde en moeilijke route geweest, zelfs de laatste dagen nog." Volgens de TVM-coach was het verwachtingspatroon rondom Wüst altijd torenhoog. "Daar heeft ze altijd tegen moeten opboksen. Het is prachtig om te zien hoe fantastisch ze daar is uitgekomen."