Balkenende: geen oordeel over Irak

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) is niet van plan een oordeel te geven over de steun die zijn eerste kabinet in 2003 gaf aan de Amerikaans-Britse aanval op Irak. Dat heeft hij vanavond gezegd tijdens het Kamerdebat over het rapport-Davids.

"Het is niet de taak van een zittend kabinet om een oordeel te vellen over een vorig kabinet", zei Balkenende. Hij erkende dat ministers volgens de grondwet verantwoordelijk zijn voor het beleid van hun voorgangers, maar dat houdt volgens hem alleen in dat zij daar inlichtingen over moeten geven. "Ik vind het nogal wat om te zeggen: dat was fout."

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema noemde de stelling van de premier 'werkelijk ongelooflijk'. Zij riep in herinnering dat het tweede paarse kabinet van premier Wim Kok (PvdA) in 2002 aftrad vanwege Srebrenica, terwijl het besluit om troepen naar Bosnië te sturen was genomen door het derde kabinet-Lubbers.

De commissie-Davids concludeert in haar vorige maand verschenen rapport dat de juridische basis voor de oorlog in Irak niet deugde en dat het toenmalige kabinet de Tweede Kamer niet goed heeft geïnformeerd. Het kabinet heeft wel erkend dat 'met de kennis van nu' de juridische basis voor de oorlog niet optimaal was. De linkse oppositie bestrijdt echter, net als de commissie-Davids, dat juristen toen net als nu vonden dat er geen juridische basis was om een aanval op Irak te lanceren. "Er is geen nieuwe kennis, u heeft uw mening bij moeten stellen", zei SP-fractievoorzitter Agnes Kant tegen Balkenende.