Oppositie uit zware kritiek op Balkenende

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft zware kritiek op met name premier Jan Peter Balkenende (CDA) over diens rol bij de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog. Dat bleek vandaag tijdens het Kamerdebat over het rapport-Davids.

GroenLinks, D66 en de SP verwijten Balkenende dat hij een onderzoek jarenlang heeft tegengehouden, en dat hij nu de voornaamste conclusies niet wil onderschrijven. De oppositiepartijen vinden dat Balkenende moet erkennen dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd en dat hij ten onrechte steun heeft gegeven aan de Irak-oorlog.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema sluit een motie van wantrouwen tegen Balkenende niet uit. Volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant heeft Balkenende 'het vertrouwen van de Tweede Kamer en van de bevolking ernstig geschaad'.

Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel is de Tweede Kamer juist niet verkeerd geïnformeerd, al had de informatievoorziening wel beter gekund. Ook heeft de commissie-Davids definitief aangetoond dat Nederland niet stiekem militair betrokken was bij de oorlog, zei Van Geel.

Wilders beschuldigt het CDA ervan dat zij door de knieën zijn gegaan voor de PVDA en slechts de conclusie Davids onderschrijven om te voorkomen dat het kabinet zou zijn gevallen.

Het debat duurt naar verwachting nog tot vanavond laat.