Iran gaat onbemande vliegtuigen maken

Iran gaat twee typen onbemande vliegtuigen ('drones') maken. Ook wil het land een nieuw raketafweersysteem bouwen dat meer potentie heeft dan het in 2007 in Moskou bestelde, maar nog niet afgeleverde, S-300 systeem. Dat heeft de Iraanse minister van defensie, Ahmad Vahidi, vandaag aangekondigd.

De onbemande vliegtuigen, Ra'd (Donder) en Nazir (Boodschapper) gedoopt, worden ingezet voor verkenningsvluchten en om offensieve operaties uit te voeren, waartoe vooral de Ra'd wordt uitgerust.

Twee jaar geleden kondigde Iran ook al aan een onbemand vliegtuig te hebben vervaardigd, maar details over dat vliegtuig werden pas vorig jaar bekend toen Vahidi meldde dat het een bereik had van duizend kilometer, een afstand waarbinnen Israël valt. Of de Ra'd en de Nazir eenzelfde bereik hebben is niet bekend.

Een commandant van de luchtmacht zei vandaag dat Iran eveneens werkt aan een nieuw raketafweersysteem dat superieur is aan het Russische S-300 systeem. Hij weidde verder niet uit over het project, maar S-300 raketten zijn in staat vliegtuigen en raketten neer te halen op een afstand van zo'n 145 kilometer en een hoogte van negentigduizend voet, ruim 27 kilometer.