Ierland legt zich neer bij uitschakeling

De Ierse voetbalbond heeft verklaard zich neer te leggen bij de uitschakeling voor het WK in Zuid-Afrika. De kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Ierland hield de afgelopen dagen de gemoederen bezig, omdat Thierry Henry hands maakte bij het doelpunt waardoor de Fransen zich ten koste van Ierland plaatsten voor het WK.

De bond stelde voor om een replay te spelen, maar beseft nu dat dat niet mogelijk is. Volgens de Ieren heeft verder aandringen geen zin omdat zowel de FIFA als de Franse voetbalbond (FFF) niet van plan is om hieraan mee te werken.

"De Ierse voetbalbond bevestigt dat de Franse voetbalbond weigert in te gaan op het verzoek tot een replay, tegen de wens van beide aanvoerders in. Zonder twijfel is de geloofwaardigheid van fair-play geweld aangedaan door dit incident voor een wereldwijd publiek", aldus de Ierse bond in een verklaring.

"Ondanks onze grote teleurstelling bedanken we de spelers, de geweldige Ierse fans en het publiek voor de steun. We zullen doorgaan de FIFA op te roepen dit soort voorbeelden van vals spelen in de toekomst aan te pakken. Dit mag niet meer gebeuren", besluiten de Ieren.

Frankrijk plaatste zich woensdag ten koste van Ierland voor het WK nadat William Gallas zijn land naar de bevrijdende 1-1 kopte. Aan het doelpunt ging echter een duidelijke handsbal van Henry vooraf. Dit bleef onopgemerkt door de Zweedse arbiter Martin Hansson en zijn assistenten.