Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Sebastian Vettel heeft de eerste Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur bleef zijn teamgenoot Mark Webber en wereldkampioen Jenson Button voor. Polesitter Lewis Hamilton viel uit met een remprobleem.

De Formule 1-coureurs gingen op de harde banden in het licht van start op Yas Marina. Alleen Giancarlo Fisichella startte op het zachte rubber. Lewis Hamilton startte van polepostion en behield deze positie. Ook de andere toppers behielden hun posities. Jarno Trulli en Robert Kubica vochten om plaats zes, waarbij de Pool het gevecht na enkele bochten wist te winnen. Ook Jenson Button wist teamgenoot Rubens Barrichello in de eerste ronde een plaats af te snoepen.

De beste eerste ronde was voor Heikki Kovalainen die van plaats achttien opklom naar plaats dertien. Jaime Alguersuari viel terug naar plaats negentien. Hamilton verbeterde keer op keer de snelste ronde, maar Vettel bleef behoorlijk bij. Ook Mark Webber verloor geen tijd meer op Hamilton, waardoor de top drie na tien ronden binnen vier seconden reed.

Een foutje van Hamilton in ronde elf zorgde er voor dat Vettel weer op een seconde van de Brit kon komen met pitstops die naderbij kwamen. Ook Red Bull-teamgenoot Mark Webber kwam mede dankzij de lagere temperaturen langzaam maar zeker dichterbij de worstelende McLaren.

De eerste twee die naar binnen kwamen waren Barrichello en Kubica. Zij vielen terug tot achter Kamui Kobayashi die een keer moet stoppen. Een ronde later kwamen Hamilton en Button wel voor de Japanner uit, maar de wereldkampioen maakte een foutje en verloor een plaats aan de Toyota-coureur. Terwijl Jaime Alguersuari met problemen kampte kwam ook Vettel binnen. De Duitser had enkele snelle ronden gereden en kwam voor Hamilton weer naar buiten.

Na de eerste stops reed Vettel op plaats een voor Hamilton, Webber, Kobayashi, Button, Barrichello en Räikkönen. Op de teamradio van McLaren zei het team dat Hamilton een probleem met zijn rechterachterrem had en na twintig ronden was de race voor de Brit voorbij. McLaren wilde geen risico nemen met de Brit. Ook Alguersuari stapte met problemen uit.

Vettel reed na 25 ronden langzaam weg bij zijn teamgenoot Webber, terwijl Kobayashi zonder te stoppen plaats drie in handen had. Button had daarachter Barrichello, Räikkönen en Kovalainen op zijn staart zitten. Beide laatstgenoemde coureurs moesten nog naar de pits. Achteraan worstelde Adrian Sutil met zijn Force India en hij kon in het verdere verloop van de wedstrijd geen rol meer spelen, hoewel hij nog wel enkele snelle ronden wist te rijden.

De coureurs met de een eenstopstrategie kwamen na halfweg de race één voor een binnen. Fisichella kreeg een drive-through-penalty voor te snel rijden in de pitstraat. Kovalainen wist Räikkönen in te halen, terwijl verder naar achteren Sutil Romain Grosjean inhaalde voor plaats zestien. De teamgenoot van de Fransman Fernando Alonso haalde Kobayashi in ronde 34 in voor plaats elf, maar de Spanjaard ging direct daarna de pits in om zijn enige pitstop van de race te maken.

Met nog zeventien ronde te gaan was Rosberg de eerste van de tweestoppers die zijn laatste stop maakte. De Duitser kwam op plaats tien voor Kovalainen weer de baan op. Na de laatste stop werd Heidfeld vlak achter Barrichello de baan opgestuurd, zodat hier een gevecht ontstond. Daar achter was het Kubica die met de Toro Rosso van Buemi in aanraking kwam. De BMW spinde, waarna hij een plaats verloor aan Rosberg.

Na de laatste stops was met elf ronden te gaan de top acht: Vettel, Webber, Button, Barrichello, Heidfeld, Kobayashi, Trulli en Buemi. In de laatste tien ronden probeerde Button nog dichterbij te komen bij Webber voor plaats twee. De Brit kwam met nog zes ronden te gaan op een seconde van de Australiër. Voor plaats zestien vochten Grosjean, Fisichella en Sutil nog.

Fisichella deed nog een poging bij Grosjean, en de Italiaan pakte plaats zestien af. Button probeerde het enkele malen bij Webber, maar de wereldkampioen kon ondanks een spannend gevecht de Australiër niet meer inhalen. Hierdoor pakte Vettel de winst voor Webber en Button. De overige punten gingen naar Barrichello, Heidfeld, Kobayashi, Trulli en Buemi.

Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Pos. Rijder Team TijdUitvalreden
1 S. Vettel Red Bull Racing1:34:03.414
2 M. Webber Red Bull Racing+ 17.857
3 J. Button Brawn GP + 18.467
4 R. Barrichello Brawn GP + 22.735
5 N. Heidfeld BMW Sauber+ 26.253
6 K. Kobayashi Toyota + 28.343
7 J. Trulli Toyota + 34.366
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 41.294
9 N. Rosberg Williams + 45.941
10 R. Kubica BMW Sauber+ 48.180
11 H. Kovalainen McLaren-Mercedes+ 52.798
12 K. Räikkönen Ferrari + 54.317
13 K. Nakajima Williams + 1:59.839
14 F. Alonso Renault + 1:09.687
15 V. Liuzzi Force India F1 + 1:34.450
16 G. Fisichella Ferrari + 1 ronde
17 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
18 R. GrosjeanRenault + 1 ronde
DNFL. Hamilton McLaren-Mercedes+ 35 rondenRemmen
DNFJ. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 37 rondenVersnellingsbak
Submitter:  Bron: FOK!sport