Nederland gaat opwarming van de aarde te lijf

Op een aantal plekken in Nederland maken mensen zich vandaag hard voor het klimaat. Een speciale trein rijdt door het land en op de plekken waar die stopt, vinden klimaatfestivals plaats.

Vandaag is uitgeroepen tot wereldwijde actiedag. In meer dan 180 landen komen mensen bij elkaar om bij de regeringsleiders aan te dringen op een goed klimaatakkoord. In Kopenhagen staat een grote demonstratie gepland. Eerder deze week begon in de Deense hoofdstad een klimaattop, die vrijdag afloopt.

De trein doet zeven steden (Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Nijmegen en Utrecht) aan. Onderweg stappen steeds meer mensen in. Aan boord zitten onder anderen weermannen, deskundigen, de Amsterdamse en Rotterdamse milieuwethouders die met elkaar in debat gaan en er is muziek. Vanaf Utrecht gaat minister Jacqueline Cramer (Milieu) mee.

Om vijf uur begint in de Jaarbeurs Utrecht een muzikaal en politiek evenement Beat the Heat Now. Om negen uur vertrekt de 'Kopenhagen Express' naar de top in Denemarken. Op de zijkant staan diverse boodschappen van mensen; zo is de trein een rijdende petitie. "Beat the heat? Yes, we can..!!!", riep iemand op. Meer dan 150 politici, journalisten, ondernemers, afgevaardigden van natuur- en milieuorganisaties en artiesten reizen mee.