'Beperk smaakstoffen in sigaret'

De toevoeging van smaakstoffen aan sigaretten moet beperkt worden. Dat bepleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek dat het instituut heeft gedaan naar rookgedrag van jongeren. Daaruit blijkt dat 70 procent van de rokende jongeren voor een sigarettenmerk kiest op grond van de smaak. Natuurlijke of kunstmatig toegevoegde smaakstoffen spelen hierbij een grote rol.

Verder vindt het RIVM dat nog eens goed gekeken moet worden naar de prijs van een pakje sigaretten. Jongeren gaan niet alleen sneller sigaretten roken die lekker smaken, maar kijken ook naar wat een pakje hun kost. Ook speelt voorkeur voor een bepaald merk en de verkrijgbaarheid van dit merk een rol. Jongeren geven aan graag te willen weten wat sigaretten aantrekkelijk en verslavend maakt.

De onderzoekers vroegen jonge rokers ook waarom ze er eigenlijk aan begonnen zijn. Jongeren gaven aan nieuwsgierig te zijn geweest naar hoe het is om te roken. Verder doen ze mee met vriendjes die al roken en denken ze dat een sigaret lekker is. Het RIVM denkt dat het zinvol is beginnende rokers te bewegen meteen weer te stoppen.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft het onderzoek vandaag in ontvangst genomen. Het RIVM ondervroeg via de websites van antirookorganisatie Stivoro en scholieren.com bijna vijfduizend jongeren naar hun rookgedrag en keuze voor een bepaald merk.

'Beperk smaakstoffen in sigaret'  (foto: ANP)