A380 gaat Atlantische Oceaan over

De A380 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus gaat vandaag voor het eerst officieel de Atlantische Oceaan over. Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld gaat van Parijs naar New York. Eerder zijn er alleen testvluchten gemaakt over de oceaan.

Er gaan 538 passagiers mee met het toestel van Air France. Een groot deel van de plaatsen is verkocht via een veiling op internet. Hoeveel dat op heeft geleverd, is niet bekend.

Ondanks het feit dat de A380 een Europees toestel is, is Air France de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die met het vliegtuig gaat vliegen. Maatschappijen als Singapore Airlines, Emirates en Qantas hadden het toestel al in gebruik. Zij vliegen daarmee voornamelijk tussen Azië, Australië en de VS. Er zijn nog maar zo'n 20 A380's in gebruik. Het eerste toestel werd in oktober 2007 opgeleverd.

Vanaf 23 november gaat de A380 in de dienstregeling van Air France meedraaien. De vloot van twaalf toestellen zal behalve op New York ook ingezet worden naar Johannesburg en Tokio.