Benefietconcert voor kindsoldaten

Met een uitvoering van The Armed Man - A Mass for Peace van de Engelse componist Karl Jenkins hebben musici gisteravond gespeeld in het World Forum Theater in Den Haag voor voormalige kindsoldaten. De gehele opbrengst van het benefietconcert gaat naar War Child, die opkomt voor kinderen die zijn getroffen door een oorlog.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken luidde het concert in met een toespraak. "Een kind heeft het recht op een veilige jeugd: het hoort speelgoed of een pen in de handen te hebben en geen wapen", aldus de bewindsman.

The Armed Man is een 'vredesmis' bestaande uit dertien delen, waarmee Jenkins wil terugkijken op de twintigste eeuw, de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de menselijke geschiedenis. Het concert bevat "stampende laarzen, de schrille tonen van de piccolo uit de militaire blaaskapel en een indrukwekkend koor dat om Gods bescherming smeekt". Het stuk uit 2000 werd zaterdag voor het eerst in Nederland in de originele versie uitgevoerd. Aan het concert werd meegewerkt door onder anderen solisten van het Koninklijk Conservatorium, het Viotta Jeugdorkest en een koor van 250 zangers.

Het benefietconcert was georganiseerd door de stichting AYOPlaza. Volgens de stichting zijn er ruim 250.000 kindsoldaten in de wereld. "Kinderen die worden ingezet in gewapende conflicten. Vaak gedwongen, maar ook vrijwillig, uit armoede, om te overleven."
Submitter:  Bron: ANP