[WK] Bobridge pakt titel bij beloften

Jack Bobrigde is wereldkampioen tijdrijden geworden bij de beloften. De Australiër was in het Zwitserse Mendrisio over 33,2 kilometer het snelste, voor Nelson Oliviera en Patrick Gretsch. Beste Nederlander was Dennis van Winden op de elfde plaats.

Over het parcours van 33,2 kilometer zette Van Winden de eerste richttijd neer. Onze landgenoot, rijdend voor het Rabobank Continental team, ging rond het parcours in 42.04 minuten. De eerste van het tweede blok die sneller ging dan Van Winden was de Duitse favoriet Marcel Kittel, die eerder dit jaar al Europees kampioen werd. Kittel zette een tijd van van 41.19 neer, 45 seconden sneller van Van Winden.

In de laatste groep startten de overige topfavorieten. Bij het eerste tussenpunt was het eerst de Australiër Bobridge die de snelste tijd noteerde, met een voorsprong van vijftien seconden op de eerste achtervolgers. De enige die later nog dichtbij kwam was Gretsch, hij volgde op één seconde. Titelverdediger Adriano Malori volgde op de vierde plek op vijftien seconden. De eerste tien op dat punt stonden binnen twintig seconden.

Ook na het tweede tussenpunt (na één ronde) was Bobridge het snelste, op zes seconden gevolgd door Gretsch. Derde was de Italiaan Alfredo Balloni op zeventien seconden, vlak voor Malori en Kittel. De tweede Nederlander in koers, Steven Kruijswijk kon zich niet mengen om de prijzen en stond daar buiten de top vijftien. Op het derde tussenpunt was het verschil tussen Gretsch en Bobrigde opgelopen naar 23 seconden en leek de Australiër op weg naar de wereldtitel, terwijl de Duitser moest uitkijken dat hij niet van het podium gestoten werd aangezien hij al was gepasseerd door Malori.

Aan de finish was Balloni langzamer dan Kittel, die op zijn beurt weer voorbij werd gestreefd door de Portugees Nelson Oliviera, die de gashendel in de tweede ronde had opengezet, hij zette een tijd van 41.03 neer.

Niet veel later kwam Bobridge over de streep en was de snelste met 40.44. Gretsch kwam hier niet aan en werd zelfs voorbij gestreefd door Oliviera. Wel werd hij derde met een tijd van 41.12. Malori werd uiteindelijk vijfde. Bobridge is de eerste Australiër die de wereldtitel tijdrijden pakt bij de beloften.

Uitslag WK tijdrijden beloften:

#RennerNat.Tijd
1Jack BobridgeAUS40.44
2Nelson OlivieraPOR+0.19
3Patrick GretschDUI+0.27
4Marcel KittellDUI+0.34
5Adriano MaloriITA+0.36
6Alfredo BalloniITA+0.39
7Alex DowsettENG+0.44
8Blaz JarcSLO+0.59
9Rasmus Christian QuaadeDEN+1.06
10David VeilleuxCAN+1.12
11Dennis van WindenNED+1.19
12Steven KruijswijkNED+1.22
Submitter:  Bron: FOK!sport