Honda stopt met Formule 1

Het Formule 1-team van Honda zal in 2009 niet meer aan de start verschijnen. De Japanners trekken de stekker uit het Formule 1-project.

Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, zou vanavond tijdens een spoedvergadering op de fabriek in Brackley aan alle medewerkers zijn medegedeeld dat Honda het nieuwe seizoen niet gaat halen. Als er tegen die tijd geen koper is gevonden zal de hele fabriek worden gesloten en verliezen alle medewerkers hun baan.

Het team benadrukt dat het gedwongen ontslagen zoveel mogelijk wil voorkomen. Talloze medewerkers zouden al contact gelegd hebben met concurrerende Formule 1-teams, op zoek naar een nieuwe baan. De medewerkers van Honda's HGT-divisie in Engeland hebben de opdracht gekregen naar Japan te vliegen, daar zullen ze hoogstwaarschijnlijk de mededeling krijgen dat ze geen werk meer hebben. Honda zou twee mogelijke kopers op het oog hebben, maar het stoppen betekent ook dat het stopt als motorleverancier. Als er dus al een koper wordt gevonden moet die nog op zoek naar een motorleverancier.

Het terugtrekken van Honda betekent een triest einde voor een legendarische naam in de Formule 1. De Japanners boekten in de jaren tachtig vele successen als motorleverancier. De laatste overwinning behaalde het team in 2006 in Hongarije. Afgelopen seizoen kwam het team niet verder dan de voorlaatste plaats bij de constructeurs.

Met dank aan Fastgirl en T61 voor de submits.