Heitinga: "Het liefst in hart Oranje-defensie"

John Heitinga zal zaterdag waarschijnlijk in de basis starten. Bondscoach Bert van Marwijk zette Heitinga tegen Rusland al in de basis en de verwachting is dat hij dit zaterdag bij Nederland-Australië opnieuw zal doen.

De verdediger van Atletico Madrid zal alleen niet op zijn favoriete plek, centraal achterin, spelen. Daar geeft Van Marwijk nog steeds de voorkeur aan Joris Mathijsen en André Ooijer. Ook Khalid Boulahrouz is een gedadigde om daar plek te nemen. Heitinga zal het moeten doen met de rechtsback-positie. "Natuurlijk hoop je dat je centraal speelt. Maar dat is het nadeel van mij: ik ben op meerdere posities inzetbaar", vertelt Heitinga.

De verdediger heeft weinig probleem met een andere plek, maar zijn voorkeur gaat het liefst uit naar een plekje centraal achterin: "Maar je hoort mij niet klagen als ik rechtsback speel, want ik wil altijd spelen en zal altijd mijn best doen, waar ik ook sta in het veld. Maar als ik de opstelling mag maken, sta ik centraal in de verdediging of centraal ervoor."

Heitinga is in ieder geval blij dat hij weer in de basis mag starten. Op het afgelopen EK zat hij voornamelijk op de bank. Dit tot ieders verrassing, aangezien de verdediger het afgelopen seizoen bij Ajax een ijzersterk jaar doormaakte. "Van Basten heeft mij nooit kunnen vertellen waarom ik ernaast kwam te staan of wat ik fout deed. Ik weet dus niet waarom ik niet speelde. Ik denk dat Van Basten op gevoel voor een ander heeft gekozen en dat is zijn goed recht. Dat was voor mij erg vervelend en ik kan wel hoog en laag gaan springen, maar dan kom ik echt dat elftal niet in. En als je dan met 3-0 van Italië en 4-1 van Frankrijk wint, heb ik echt niks te zeggen hoor", aldus Heitinga.