UCI wil met wielerrondes over ProTour praten

De internationale wielerunie UCI heeft gezegd dat het bereid is om met de organisaties van de drie grote wielerrondes te praten over aanpassingen in de ProTour.

De voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, zei wel dat hij niet van plan is om de prestigieuze 'Champions League' van het internationale wielrennen op te doeken. "We zijn bereid over enkele technische aspecten te praten, maar niet over de basisprincipes van de ProTour", aldus de Ier.

Ondanks de kritiek van de organisatoren van de Tour, de Vuelta en de Giro houdt de UCI vast aan de ProTour. "Je hebt hiërarchie nodig in de sport en competitie op het hoogste niveau. We gaan dat zeker niet de deur uit doen."

Al sinds de start ervan, ligt de ProTour onder vuur. Vooral het aantal van twintig teams in de ProTour is tegen het zere been van de koersorganisatoren uit Frankrijk, Italië en Spanje. Zij zeggen dat ze tv-gelden mislopen omdat er minder nationale teams uitgenodigd kunnen worden voor hun wedstrijden. Tevens zouden de grote ploegen de koersen teveel beheersen.

Tot nu toe weigerde de UCI water bij de wijn te doen over de opzet van de ProTour. Deze zomer nog dreigde de organisatie van de Tour de France volgend jaar een eigen wielercompetitie buiten de UCI om te gaan opzetten.