Wielerploegen dringen aan op DNA-testen

Jan Ullrich is net vrijgesproken, maar wordt alweer bedreigd door een nieuw voorstel. De professionele wielerploegen gaan hun renners namelijk vragen mee te werken aan een DNA-test voor de start van het nieuwe seizoen. Daarmee zijn meteen de schijnwerpers weer op Jan Ullrich en Ivan Basso gericht. Zij weigerden tot nu toe mee te werken aan een DNA-test.

De wielerploegen, verenigd in de AIGCP, willen dat de UCI voor 1 januari toestemming krijgt DNA-materiaal te onderzoeken. Dit moet weer één van de nieuwe maatregelen tegen het dopinggebruik in het wielrennen zijn.

"We vragen de renners toestemming om hun DNA te laten onderzoeken door de UCI. Eerder hebben we al afgesproken in de contracten een voorwaarde over DNA-testen op te nemen," gaf Roger Legeay als vertegenwoordiger van de AIGCP aan.

Indien de maatregel wordt geformaliseerd, biedt dat weer perspectieven voor het dopingonderzoek tegen de Spaanse arts Fuentes. Juist in dit onderzoek zijn DNA-gegevens hard nodig om het bewijs rond te krijgen. Verdachten als Ivan Basso en Jan Ullrich weigerden tot nu toe DNA af te staan voor de Fuentes-zaak.