Uitslag Testimonial Dennis Bergkamp

Vanavond werd de afscheidswedstrijd voor Dennis Bergkamp gespeeld. In een uitverkocht Emirates Stadium werd het in de eerste helft 1-0 voor Ajax. De legendarische ploeg van Arsenal was in de tweede helft met 2-0 te sterk voor de legendes van Ajax.

Deze wedstrijd stond in het teken van het afscheid van Bergkamp. Na een actieve voetbalcarriére van 20 jaar hangt de speler zijn kicksen aan de wilgen. In de eerste helft trad het huidige elftal van Arsenal aan tegen de selectie van Ajax van komend seizoen. In de tweede helft was het de beurt aan de oude garde. Legendarische spelers van Arsenal en Ajax konden nog eenmaal hun kunstje laten zien in een uitverkocht Emirates Stadium. De leiding was in de eerste helft in handen van Andre Marrinner. In de tweede helft nam oud-arbiter Mario van der Ende het fluitje van hem over.

Voorafgaand aan de wedstrijd trapten Bergkamp samen met zijn zoontje en vader af. Daarna kon het echte werk beginnen. De eerste helft stond na een half uur spelen vooral in het teken van wissels. Op die manier kregen alle spelers de kans om nog even mee te doen in dit duel voor The Non-Flying Dutchman. Ook het tempo lag niet hoog, maar dat kon men eigenlijk ook wel verwachten. Na zes minuten spelen kreeg Ajax de eerste hoekschop. Arsenal werkte deze goed weg en hield een inworp over. Het eerste schot op doel was van Ajax. Deze was afkomstig van de voet van Kenneth Perez. Enkele minuten later maakte Lehmann de eerste redding op een doelpoging van Klaas-Jan Huntelaar. De corner die hierop volgde leverde niks op. In de zestiende minuut kreeg ook Arsenal zijn eerste kans, maar keeper Maarten Stekelenburg pareerde het schot. In de twintigste minuut kreeg Bergkamp een kans op de eerste goal.

Na een voorzet van Hléb lobte de aanvaller de bal maar net over het doel. Aan de andere kant kreeg Huntelaar een grote kans. Tom De Mul zette voor, maar de jonge aanvaller van Ajax kon het niet afronden. De corner die hierop volgde leverde wederom niets op. Na een pass over de linkerkant kreeg Bergkamp bijna een kans om de score te openen. De voorzet was echter niet zuiver genoeg. Ook de poging op doel van Flamini was onvoldoende voor een goal. Na 35 minuten spelen brak Edgar Manucharyan door via de linkerkant. Pascal Cycan wist de aanval echter in de kiem te smoren. Twee minuten later bracht Huntelaar Ajax op voorsprong door een voorzet van Manucharyan binnen te tikken. Vijf minuten voor rust kreeg Manucharyan een grote kans, maar hij wist de voorsprong voor de Amsterdammers niet uit te breiden. Vlak voor rust ging doelman Mart Poom nog in de fout, maar dit bracht geen gevaar voor de Engelse ploeg. Ook Ajax kreeg nog een kans, maar het schot van Babel werd gekeerd door de keeper van Arsenal.

In de tweede helft traden de twee legendarische ploegen aan. Arsenal stond onder leiding van Glenn Hoddle en bij Ajax stond Johan Cruiff aan het roer. Overigens werd ook in deze helft volop gewisseld, zodat veel spelers in actie konden komen. Petit en Bergkamp brachten de bal aan het rollen na het eerste fluitsignaal in de tweede helft. De eerste kans was wederom voor Ajax. Na een pass van Edgar Davids schoot Aron Winter over het doel van David Seaman. Vijf minuten later kreeg Bryan Roy een kans, maar ook hij wist deze niet te verzilveren. Nigel Winterburn gaf niet veel later een voorzet. Deze belandde echter in de handen van keeper Edwin van der Sar. Na tien minuten spelen opende Thierry Henry de score voor legendarisch Arsenal na een pass van Lee Dixon. Niet veel later leverde een cross-pass richting Marc Overmars een kans op, maar de kleine aanvaller wist niet te scoren. In de 63ste minuut maakte Gilles Grimandi een nare overtreding op Davids wat een penalty opleverde. De strafschop die hierop volgde werd niet benut door Ronald de Boer.

Ook Cruijff en Marco van Basten speelden nog twintig minuten mee. Bergkamp wist overigens niet dat de bondscoach van Oranje ook aanwezig was in het Emirates Stadium. Ten Cate nam de honeurs waar als coach van legendarisch Ajax. Stanley Menzo, doelman van Ajax, zorgde ervoor dat Bergkamp de voorsprong van Arsenal niet kon uitbereiden. Een kwartier voor het einde zette Alfons Groenendijk voor op Van Basten. Hij kreeg het echter niet voor elkaar om de ploegen weer op gelijke hoogte te brengen. Niet veel later kreeg Ian Wright een kans, maar ook hij wist deze niet te verzilveren. In de 80ste minuut vergrootte Nwankwo Kanu de voorsprong van Arsenal na een solo-actie. Hij had hier wel het achterwerk van Jaap Stam voor nodig. Nog geen minuut later kreeg Bergkamp een geweldige kans, maar Menzo wist dit schot te parreren.