Voorzitter Barcelona treedt af

Joan Laporta heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij aankomende woensdag zal aftreden als voorzitter van FC Barcelona in gezelschap van zijn medebestuursleden. Hij maakt daarmee de weg vrij voor de nieuwe verkiezingen. De Spaanse rechter had daartoe opdracht gegeven.

"Maar ik ben van plan me opnieuw kandidaat te stellen om de belangen van Barcelona te verdedigen", aldus Laporta na afloop van de spoedvergadering.

Woensdag achtte rechter Roberto Garcia Geneceros de klacht van drie clubleden gegrond. Zij voerden aan dat Laporte al aan het einde van zijn ambtstermijn van vier jaar was gekomen. Op 22 juni 2003 trad Laporte aan als preses. Omdat het 'bestuursjaar' volgens de statuten loopt van 1 juli tot en met 30 juni, was zijn eerste jaar in functie weliswaar erg kort, maar het betekent wel dat er nu nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Onder Laporta en trainer Frank Rijkaard was Barcelona de laatste jaren erg succesvol. Bij zin aantreden beloofde de voorzitter de komst van middenvelder David Beckham. Dat lukte niet, maar de Braziliaan Ronaldinho bleek een meer dan geslaagd alternatief.

De verkiezingen voor het voorzitterschap van Barça zijn op 10 september.