Tosatto redt Italiaanse eer

Matteo Tosatto heeft de achttiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 32-jarige coureur van Quick-Step klopte Cristian Moreni en Ronny Scholz in een sprintje met drie overlevenden van een lange vlucht. Het is pas de eerste Italiaanse ritzege in deze Tour. Oscar Pereiro behield de gele trui.

Zonder Oscar Freire vertrok het Tourpeloton om kwart voor één voor een overgangsrit richting Mâcon, hoofdstad van het departement Saône-et-Loire, middenin de Bourgogne. In het eerste gedeelte van het parcours lagen enkele uitlopers van de Alpen. Lastigste obstakel was de Col du Berthiand, een colletje van de tweede categorie op ruim zeventig kilometer van de aankomst. Met de meeste sprinters alweer naar huis leek het een dag voor avonturiers te worden.

Al bij het uitrijden van Morzine ontstond de eerste kopgroep. David Millar, Yaroslav Popovych en Benoit Vaugrenard slaagden er echter niet in ver uit te lopen. Na dertig kilometer vechten voor ook maar één minuut voorsprong werd het drietal tot de orde geroepen. Hierop volgde een periode van relatieve rust, alvorens de beslissende ontsnapping tot stand kwam. Liefst vijftien coureurs – allen ongevaarlijk voor het klassement – kozen het hazenpad. Alleen Gerolsteiner was in de personen van Levi Leipheimer en Ronny Scholz met een duo vertegenwoordigd. De andere namen: David Zabriskie, Egoi Martinez, Patrik Sinkewitz, Sylvain Calzati, Juan Antonio Flecha, Mario Aerts, Matteo Tosatto, Sébastien Hinault, Inaki Isasi, Cristian Moreni, Benoit Vaugrenard, Manuel Quinziato en Jérôme Pineau.

De hoofdmacht liet aanvankelijk begaan. Zowat elke ploeg was immers voorin vertegenwoordigd. Alleen Agritubel, Saunier Duval, Phonak, Caisse d’Epargne, Lampre en Milram hadden de boot gemist. Verrassenderwijs ging Saunier Duval zich op kop zetten. De Spaanse equipe beschikt niet over een topspurter. Kennelijk leidde dit tot onrust voorin, want al op vijftig kilometer van de finish opende Calzati de debatten. De Fransman kon niet wegkomen, iets waar Leipheimer en Isasi even later wel in slaagden. Ondertussen haalde het werk van Saunier Duval niets uit. Doordat geen enkele ploeg een handje wilde bijsteken, waren de vluchters al vroeg buiten schot.

Voorin ontstond een steekspel tussen Leipheimer en Isasi enerzijds en de dertien achtervolgers anderzijds. Het Spaans/Amerikaanse duo liet zich op twintig kilometer inlopen. Dat was het sein voor Ronny Scholz om te demarreren. Na enige moeite sloten Tosatto en Moreni aan. Daarachter kwam de achtervolging moeizaam op gang door splitsingen, strubbelingen en tempowisselingen. Tosatto, Scholz en Moreni mochten het uitmaken in een sprintje. Scholz deed al het kopwerk, maar had geen energie meer voor een explosie. Tosatto daarentegen buitte zijn snelheid uit en klopte Moreni. Alsnog een ritzege dus voor het geplaagde Quick-Step. Het peloton met geletruidrager Oscar Pereiro bolde op precies acht minuten over de streep.

Morgen strijden Oscar Pereiro, Carlos Sastre en Floyd Landis om de eindwinst in de individuele tijdrit tussen Le Creusot en Montceau-les-Mines. Wanneer Landis tijdig is hersteld van zijn legendarische raid door de Alpen moet hij in staat worden geacht zijn halve minuut achterstand goed te maken. Het parcours is overigens verre van vlak. Met name in de tweede helft liggen enkele geaccidenteerde stukken.


Uitslag 18e Etappe – Morzine – Mâcon – 197 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1.Matteo Tosatto (Ita)QUI4.16.15
2.Cristian Moreni (Ita)COFz.t.
3.Rony Scholz (Dui)GER0’02”
4.Manuel Quinziato (Ita)LIQ0’47”
5.Sébastien Hinault (Fra)CA1’03”
6.Jerome Pineau (Fra)BOUz.t.
7.Sylvain Calzati (Fra)A2Rz.t.
8.Benoit Vaugrenard (Fra)FDJz.t.
9.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
10.Egoi Martinez (Spa)DISz.t.
11.Mario Aerts (Bel)DAVz.t.
12.Patrik Sinkewitz (Dui)TMOz.t.
13.Juan Antonio Flecha (Spa)RABz.t.
14.Levi Leipheimer (USA)GER1’06”
15.David Zabriskie (USA)CSC2’25”
16.Bernhard Eisel (Oos)FDJ8’00”
17.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
18.Erik Zabel (Dui)MILz.t.
19.Marco Velo (Ita)MILz.t.
20.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.

Submitter:  Bron: FOK!