Zwitserland door, Zuid-Korea uitgeschakeld

Zwitserland bleek met 2 - 0 te sterk voor Zuid-Korea. Hiermee is Zwitserland, samen met Frankrijk, door naar de achtste finales. Togo en het team van Dick Advocaat, Zuid-Korea, zijn hiermee uitgeschakeld en kunnen naar huis.

In Hannover begonnen Zwitserland en Zuid-Korea aan hun laatste groepswedstrijd. Beide ploegen gingen aanvallend van start en al vroeg in de wedstrijd was de eerste kans voor Zuid-Korea. Chun Soo Lee wist het buitenspel te ontwijken en de bal voor het doel te krijgen, maar kwam geen Koreaans hoofd tegen. Even later kreeg Zwitserland ,met onder andere Yakin en Frei, twee kansen. De grootste kans kwam van Barnetta na tien minuten, toen de Zwitser de bal kreeg na het verkeerd uitverdedigen van de Koreanen. Het schot ging echter ver over.

Zwitserland kwam in de 23e minuut op voorsprong uit een vrije trap van Yakin. Senderos dook voor het Koreaanse doel op en wist met een kopbal de Koreaanse keeper Woon Jae Lee te passeren. In het kopduel raakte Senderos aan zijn neus en Choi aan zijn wenkbrauw gewond, maar beiden konden gewoon verder spelen. De rest van de eerste helft was het Zwitserland die veel druk zette op de Koreaanse verdediging, maar de Zwitsers wisten niet te scoren. In de 41ste minuut kreeg Zwitserland het Spaans benauwd toen Zuberbühler de bal niet onder controle kreeg in het strafschopgebied na een hoekschop van de Koreanen, maar de Zwitserse doelman kon het doel toch vrijhouden. Na 48 minuten floot de Argentijnse scheidsrechter voor het einde van de eerste helft en keek Zuid-Korea tegen een 1-0 achterstand aan.

In de tweede helft speelde Senderos nog een aantal minuten, maar na zeven minuten moest de Zwitser toch het veld af met neus en armblessures. Gedurende de tweede helft kregen de Zwitsers steeds meer ruimte en kansen, maar wist deze niet te benutten. Met nog een kort half uur te spelen werd Jung Hwan Ahn in het veld gebracht. Desondanks kregen de Zwitsers de kans om de wedstrijd af te maken toen Frei in de 63ste minuut een schot loste op het Koreaanse doel, maar de lat weerhield Zwitserland van een tweede doelpunt. Naar mate de wedstrijd vorderde kreeg Zwitserland steeds meer ruimte van haar tegenstander wat uitmondde in diverse acties. Met nog een kwartier te spelen had Frei kans op een goal, maar de Koreaanse verdediging wist dit te verijdelen. Het tweede doelpunt kwam van Frei nadat een Zuid-Koreaan een voorzet gaf, die buitenspel stond. De Zwitser Frei wist de keeper te passeren en deelde een mentale tik uit aan de Zuid-Koreanen. Aan het einde van tweede helft kreeg Zuid-Korea nog een grote kans, helaas bereikte de bal de lat en daarmee bleven de Zuid-Koreanen tegen een 2-0 achterstand aankijken. Met de laatste minuten die wegtikten speelde Zwitserland de bal rustig rond en wist daarmee de achtste finales te bereiken.

Opstellingen
Zwitserland: Zuberbühler, Senderos(DJourou/52), Vogel, Cabanas, Wicky, Frei, Barnetta, Spycher, Müller, Yakin(Margairaz/70), Degen

Zuid-Korea: Woon Jae Lee, Dong Jin Kim, Jin Cheul Choi, Il Nam Kim, Kyu Jin Kim, Sung Ji Park, Young Chu Park(Ki Heyon Seol/65), Young Pyo Lee(Jung Hwan Ahn/62), Soo Chun Lee, Ho Lee, Jin Jae Cho

Wedstrijdverloop
Zwitserland - Zuid-Korea 2 - 0
23' Senderos (Zwi)
77' Frei (Zwi)

23' Young Chu Park (ZKo)
37'Jin Kyu Kim (ZKo)
43' Senderos (Zwi)
54' Yakin (Zwi)
68' Wicky (Zwi)
77' Jin Cheul Choi (ZKo)
80' Chun Soo Lee (ZKo)