Minimale zege Spanje op Saoedi-Arabië

Spanje heeft ook haar derde groepsduel gewonnen. In een niemendalletje bleek La Selección te sterk voor Saoedi-Arabië: 1-0. Verdediger Juanito groeide uit tot matchwinnaar.

Sami Al-Jaber was de opvallendste nieuwe naam in het basisteam van Saoedi-Arabië. De ancien viel tweemaal goed in en kreeg daarom het vertrouwen van bondscoach Paqueta. De Saoedi’s hadden nog een minimale kans op plaatsing voor de achtste finales: slechts een gunstig resultaat bij Oekraïne - Tunesië én een ruime zege op Spanje zou een herhaling van de stunt van 1994 mogelijk maken. De Spaanse keuzeheer Aragonés greep de zekerheid van een achtste finaleticket aan om zijn tweede keus speeltijd te gunnen. Geen Torres, Villa, Xavi en Xabi, maar Albelda, Marchena, Fabregas en Raúl aan de aftrap. In het doel kreeg Cañizares de voorkeur boven Reina.

Spanje opereerde in een klassiek 4-3-3 systeem, hetgeen aantrekkelijke situaties opleverde. Joaquin en Reyes wilden zich bewijzen en dolden meermaals hun directe tegenstander. Beide vleugelspelers gingen echter te vaak voor eigen glorie. In de eerste twintig minuten deed Spanje het relatief rustig aan. La Selección liet de bal van voet tot voet gaan en wachtte op een opening. Slechts een aantal keer werd de diepte gezocht. Saoedi-Arabië leek er niet echt in geloven en leed af en toe op onthutsende manier balverlies. Met lange halen werd spits Al-Jaber aan het werk gezet.

Pas halverwege het eerste bedrijf resulteerde het aanzienlijke kwaliteitsverschil in uitgespeelde mogelijkheden. Doelman Zaid onderscheidde zich met knappe reddingen op schoten van Joaquin, Reyes en Albelda. De 1-0 moest wel vallen en net als in het duel tegen Oekraïne had Spanje een dood spelmoment nodig om de score open te breken. Juanito kopte een uitdraaiende vrije trap van Reyes steenhard in de kruising. De verder onzichtbare maar hardwerkende Raúl zag even hierna een lobje net over het doel belanden. Saoedi-Arabië stelde hier niets tegenover. Vooral Al-Harthi speelde een kansloze partij tegen Marchena en Juanito en toonde een schrijnend gebrek aan techniek.

David Villa loste in de tweede helft Raúl af. Later verschenen ook Fernando Torres en Xavi binnen de lijnen. Spanje schakelde nadrukkelijk enige tanden terug in het tweede bedrijf, en dat terwijl het tempo voor rust al niet erg hoog lag. Het aantal gelukte combinaties daalde tot het minimum. Vooral Iniesta haalde niet z’n gebruikelijke niveau. De Spaanse desinteresse opende logischerwijs de deur tot kansjes voor Saoedi-Arabië. Sulimani zette Cañizares aan het werk en Al-Temyat verdiende misschien wel een strafschop na een overtreding van Albelda.

In de slotfase kreeg Al-Harthi dé kans om Saoedi-Arabië met opgeheven hoofd het WK te doen verlaten. De aanvaller van Al Nasr taxeerde een vrije schietkans niet naar waarde. Hieraan vooraf ging een mooie rush van Noor. Spanje geloofde het wel en via plichtmatig spel koerste het af op het einde. Dinsdag zal de equipe van Aragonés weer echt aan de bak moeten als Zwitserland, Zuid-Korea of Frankrijk de oppositie vormt. In de kwartfinale wacht wellicht Brazilië.


Opstellingen:

Saoedi-Arabië: Zaid, Dokhi, Tukar, Al-Montashari, Khathran, Kariri, Noor, Sulimani ( 81. Mussad), Aziz ( 13. Al-Temyat), Al-Jaber ( 68. Mouath), Al-Harthi.

Spanje: Cañizares, Salgado, Juanito, Marchena, Lopez, Albelda, Fabregas ( 66. Xavi), Iniesta, Joaquin, Reyes ( 69. Torres), Raúl ( 46. Villa).


Wedstrijdverloop:

Saoedi-Arabië 0 – 1 Spanje

36’ Juanito 0-1

27’ Al-Jaber (SA)
30’ Albelda (SPA)
35’ Reyes (SPA)
75’ Marchena (SPA)
77’ Al-Temyat (SA)

Arbiter: Codjia (Benin)

Toeschouwers: 46.000

Submitter:  Bron: FOK!