Amerikaans feestje in Dauphiné

David Zabriskie heeft de lange tijdrit in de Dauphiné Libéré gewonnen. De CSC-specialist bleef zijn landgenoten Floyd Landis, Levi Leipheimer en George Hincapie royaal voor. Philippe Gilbert behield de gele leiderstrui.

Voor de tweede keer binnen vier dagen stond er een race tegen de klok op het menu. Nu eentje van meer dan veertig kilometer op een glooiend parcours. Met de Côte de Marches, Côte de Martinez en Côte des Rattiers vonden de organisatoren liefst drie lastige heuvels in de contreien rond start- en finishplaats Bourg-de-Péage.

De vroege ogen richtten zich onder andere op Thomas Dekker. Het talent kon echter niet overtuigen en met zijn 56.51 voerde hij slechts kort de tabellen aan. Zelfs de status van beste Nederlander was Dekker niet gegund, want Joost Posthuma reed een knappe 55.58. De eerste supertijd werd neergezet door Marco Pinotti. De Italiaan bevestigde zijn Girovorm door een rappe 54.42 te klokken en finishte uiteindelijk als zesde.

Leipheimer moest als eerste der favorieten het parcours op en stelde niet teleur. De kale coureur van Gerolsteiner haalde ruim een halve minuut af van de tijd van Pinotti. Even later verlegde Floyd Landis de grens. Landis’ tussentijden staken echter schril af tot die van Zabriskie. De winnaar van de proloog in Annecy vloog in een gemiddelde van bijna 49 kilometer per uur naar een tijd van ruim onder de 53 minuten.

Alexandre Vinokourov viel enigszins tegen en gaf bijna twee minuten toe op de topfavorieten. Francisco Mancebo, Alejandro Valverde en Yaroslav Popovych kwamen tot ongeveer dezelfde prestatie als Vino. Philippe Gilbert eindigde knap als zestiende; zijn leiderstrui was nooit in gevaar. Donderdag is de rit naar de fameuze Mont Ventoux. De afgelopen jaren doet de Dauphiné de Reus van de Provence wel vaker aan. In 2005 won Alexandre Vinokourov na een geanimeerde etappe. Na vrijdag wacht de coureurs nog zeer veel obstakels, zodat Gilbert zich kansloos mag achten voor de eindwinst.


Uitslag 3e etappe – Bourg-de-Péage / Bourg-de-Péage - 43 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1D. ZabriskieCSC52.48
2F. LandisPHO53.41
3L. LeipheimerCSC54.05
4G. HincapieDIS54.23
5B. GrabschPHO54.26


Klassement:

#CoureurPloegTijd
1.P. Gilbert (Bel)FDJ10:52.41
2.D. Zabriskie (USA)CSC2.47
3.F. Landis (USA)PHO3.48
4.L. Leipheimer (USA)GER4.20
5.G. Hincapie (USA)DSC4.24

Submitter:  Bron: FOK!