Stanley Cup-finale wedstrijd 1

De Carolina Hurricanes hebben een 1-0 voorsprong genomen in de strijd om de Stanley Cup. In het eigen RBC Center in Raleigh werden de Edmonton Oilers op dramatische wijze met 5-4 verslagen.

De wedstrijd begon meer dan aardig voor de Oilers, die al bijna een week geen wedstrijd meer gespeeld hadden na de 4-1 overwinning tegen de Anaheim Mighty Ducks. Halverwege de eerste periode liet Fernando Pisani de eerste treffer voor de Canadezen aantekenen. Ruim een periode later werd de voorsprong uitgebreid door Chris Pronger, die voor het eerst in de historie van de Stanley Cup-finales een penalty shot converteerde. Vijf minuten later zaten de Oilers helemaal op rozen nadat Ethan Moreau de 3-0 scoorde. En toen ging het mis voor de Albertanen.

Een minuut na de 3-0 haalde aanvoerder Rod Brind'Amour de Hurricanes van de nul af om een spectaculaire comeback in te leiden. Nog geen twee minuten in de derde periode verschalkte Ray Whitney de al de gehele playoffs uitstekend keepende Dwayne Roloson. Drie minuten later herhaalde Whitney dat kunstje nog eens om de stand gelijk te trekken. Halverwege de periode kwamen de 'Canes zelfs op voorsprong door Jason Williams, maar die voorsprong was van korte duur. Ales Hemsky scoorde de 4-4 voor een zeer spannende slotfase.

Roloson moest zes minuten voor tijd het ijs verlaten met een knieblessure, wat later het einde voor zijn playoffs zou blijken. Ty Conklin werd als vervanger in het veld gestuurd, en hij kreeg de twijfelachtige eer de schlemiel van de wedstrijd te worden. Waar het samenspel tussen Roloson en de Edmonton-verdediging op automatismen berust passte Conklin met nog een halve minuut te spelen van achter de doellijn de puck te hard naar Jason Smith. Brind'Amour wist Smith het zwarte kleinood te ontfutselen en had een geheel leeg doel om het rubber in te leggen. Hiermee was de eindstand op 5-4 bepaald, en hebben de Oilers tot woensdag om zich van deze klap te herstellen. Aan coach Craig MacTavish nu de keus of dan Conklin in het doel zal starten of dat hij voor derde keus Jussi Markkanen zal gaan.