Zwemploeg presteert uitstekend

De Nederlandse zwemequipe heeft een goede ochtendsessie achter de rug op het WK kortebaan in Sjanghai. Slechts Bas van Velthoven en Robert Lijesen vielen uit de toon, de rest kwalificeerde zich voor een volgende ronde.

Hinkelien Schreuder plaatste zich zelfs op drie onderdelen voor een later stadium. Op de estafette (4 X 100 meter vrij) eindigde ze samen met Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis als vijfde in de halve finale, royaal genoeg voor een plek in de eindstrijd. Schreuder presteerde eveneens naar behoren op de 50 meter vrij en 50 meter rug. Op beide onderdelen sleepte ze een halve finaleticket uit het vuur.

Titelverdediger Marleen Veldhuis kwalificeerde zich als derde op de 50 meter vrij. Inge Dekker werd zelfs gedeeld tweede in de series van de 100 meter vlinder. Coach Fedor Hes heeft dus alle reden om tevreden terug te blikken: ”Iedereen heeft het rustig aan gedaan. Er is geen onnodige energie verspeeld. In de finale gaan ze echt gas geven. De meiden willen wereldkampioen worden.”

Bij de mannen wist Robin van Aggele zich op de 50 meter school en 100 meter wissel te verzekeren van een halve finalestek. Bas van Velthoven en Robert Lijesen faalden echter op de 100 meter vrij met respectievelijk een 17e en 23e tijd. ”Bas heeft een hele goede race gezwommen, maar het zit allemaal zo dicht bij elkaar. Je moet dan ook een beetje geluk hebben”, aldus coach Hes over zijn pupil Van Velthoven.