Voeckler wint in Baskenland

Thomas Voeckler heeft de vijfde rit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De chou-chou van het Franse publiek klopte Jens Voigt in een sprint a deux. In het klassement veranderde er niets: Samuel Sanchez blijft primus.

Zoals gebruikelijk schotelde de organisatie een heuvelachtig parcours voor aan de coureurs. Liefst zes colletjes situeerden zich op de weg tussen Vitoria Gasteiz en Zalla, waarvan de Alto de Orduña (in de beginfase) de lastigste was. De top van de laatste helling, de Alto de Beci, lag op dertien kilometer van de meet.

De etappe kreeg al snel het geijkte stramien: een vroege vlucht. Wegelius, Voigt, Cobo, Poilvet, Caucchioli, Zaballa, Voeckler, César, Di Gregorio en Grivko verkozen het avontuur na zo’n dertig kilometer. De tien leiders reden naar een maximale voorsprong van 6.11. In het peloton maakten Gerolsteiner, Euskaltel en Phonak jacht op de voor het klassement ongevaarlijke kopgroep.

Op de een-na-laatste col raakte het groepje vluchters gefragmenteerd: Voigt, Cobo en Voeckler bleven over. Ondertussen was al duidelijk dat de hoofdmacht te laat op gang was geschoten. Op wat aanvallen van de onvermijdelijke Perdiguero en Gomez na bleef het ook rustig in het peloton.

Het trio mocht dus knokken om de dageer. Cobo moest vlak voor de finish op een hellend stuk zijn kompanen laten gaan. In de sprint was Voeckler net de meerdere van Voigt. De Fransman boekt daarmee zijn eerste zege van 2006. Morgen is de laatste etappe in de Ronde van Baskenland. Een tijdrit over 24 kilometer (glooiend parcours) fungeert als sluitstuk van een boeiende zesdaagse door Noord-Spanje.

Uitslag 5e etappe- Vitoria Gasteiz – Zalla – 178 kilometer

#CoureurTijd
1.Thomas Voeckler (Fra)4:18.42
2.Jens Voigt (Dui)z.t.
3.Juan José Cobo (Spa)0.12
4.Charles Wegelius (UK)0.34
5.Pietro Caucchioli (Ita)0.34

Algemeen klassement:

#CoureurTijd
1.Samuel Sanchez (Spa)19.58.33
2.Alberto Contador (Spa)z.t
3.Davide Rebellin (Ita)0.02

Submitter:  Bron: FOK!