Uitslag UEFA Cup: AZ-Real Betis

AZ heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de achtste finales van de UEFA Cup. De Alkmaarders wonnen wel met 2-1 na verlenging, maar het 2-0 verlies in Spanje zorgde ervoor dat Betis doorging.

Al meteen in de eerste minuut van de wedstrijd was Perez via een schot gevaarlijk. Niet veel later kreeg AZ een penalty, omdat een Spanjaard uit een Alkaarse corner hands maakte. Landzaat, in de Eredivisie nog nooit falend vanaf elf meter, ging achter de bal staan. Deze keer miste Landzaat wel, de bal belandde op de paal. Een periode van een kwartier daarna had Betis het betere van het spel, maar Timmer kon voorkomen dat de situatie van AZ helemaal onoverkomelijk werd.

Na een klein half uur voetballen kopte Arveladze net naast, meteen daarna kon de Georgiër wel scoren. Perez had de mooie voorbereidende actie, waarnee Arveladze de keeper kon verschalken. Na ruim een half uur spelen nam Perez een vrije trap aan de zijkant van het veld, Jaliens kon deze goed genomen bal vrij intikken bij de eerste paal. Deze stand van 2-0 zou voor AZ genoeg zijn om de volgende ronde te bereiken. In de resterende minuten van de eerste helft kon Betis ook geen potten meer breken, de Spanjaarden liepen tegen een aantal gele kaarten op.

Het begin van de tweede helft verliep zonder echte kansen voor beide clubs. Na bijna een uur spelen maakte Timmer een fout bij een spelvoortzetting, hij schoot recht in de voeten van Capi, maar hij kon niet profiteren en schoot op de paal. Een paar minuten daarna kon Landzaat bijna profiteren van een fout in de verdediging van Betis. Twintig minuten voor tijd kreeg Sektioui een schietkans na opnieuw een mooie voorbereidende actie van Perez, maar de stand bleef 2-0, waardoor de spanning in de wedstrijd bleef. Kort daarna ging Sektioui alleen op de keeper af, maar de hoek was te moeilijk om te scoren.

Tien minuten voor tijd kreeg Capi nog een kans om een belangrijke treffer voor Betis te maken, maar hij schoot net naast het doel van Henk Timmer. Kort voor tijd werd de geblesseerde Schaars vervangen door Rogier Molhoek. Na negentig minuten stond er nog 2-0 op het scorebord, omdat dit dezelfde stand was als in Sevilla moest er een verlenging aan te pas komen. Meteen aan het begin daarvan kwam Koevermans in de ploeg voor Barry van Galen.

Na vier minuten zorgde de bijna op de achterlijn vrijstaande Melli via een schlemielig doelpunt voor de 2-1, waardoor hij AZ twee doelpunten nodig had om zich voor de volgende ronde te plaatsen. Net voor het einde van de eerste verlening moest Sektioui geblesseerd het veld verlaten, Martijn Meerdink was zijn vervanger. AZ had geen echte kansen meer om te scoren. In de tweede helft van de verlenging kreeg Koevermans twee en Perez nog één schotkans, maar er veranderde er niks meer aan de score. Het aantal AZ-spelers op het veld veranderde nog wel toen Tim de Cler zijn tweede gele kaart kreeg toen hij de bal uit frustratie op de grond gooide. Kort daarna was de uitschakeling van AZ in Europa een feit.

Betis speelt in de achtste finale tegen Steaua, de Roemenen schakelden Heerenveen uit.

Uitslag AZ - Real Betis (Spa) 2-1 n.v.
'26 Arveladze 1-0
'35 Jaliens 2-0