Nieuw licentiesysteem actief

In Zeist is het nieuwe licentiesysteem voor betaalde voetbalclubs aangenomen. Dit systeem stelt de KNVB in staat om financieel wanbeleid bij een club beter aan te pakken.

Het systeem zal vanaf komend seizoen functioneel worden, het gaat echter nu per direct in.

Directeur betaald voetbal Henk Kesler: "In de oude situatie konden we alleen de licentie van een vereniging intrekken, maar dat vinden we een paardenmiddel dat we liever niet willen gebruiken. Nu kunnen we clubs waarschuwen en indien mogelijk zelfs een puntenstraf geven. Als ze niet voldoen aan onze criteria kunnen we daarmee nu eerder en beter ingrijpen."

De maximale aftrek kan oplopen tot negen punten. Mocht een club dan nog niet voldoen aan de door de KNVB gestelde eisen, dan kan in het uiterste geval de licentie alsnog worden ingetrokken. Clubs met een slechte financiële positie moeten een 'plan van aanpak' opstellen, dat de KNVB controleert.

Volgens Kessler is het een goed teken dat de clubs het nieuwe systeem unaniem hebben aangenomen. "Het geeft aan dat iedereen het belang van een goed en helder licentiesysteem inziet. Het is een goed signaal naar de buitenwereld toe dat we de sanering van het betaald voetbal serieus ter hand nemen."