Home and Entertainment-divisie Microsoft draait verlies

Microsoft heeft de financiële cijfers van het vierde kwartaal van het fiscale jaar bekend gemaakt, dit kwartaal eindigde 30 juni. In het geheel heeft het bedrijf 2.3 miljard dollar winst gemaakt met een omzet van 11.8 miljard dollar. Dit is 24% minder dan vorig jaar, toen de winst 3.7 miljard dollar was.

Een onderdeel van Microsoft dat zijn omzet gigantisch zag stijgen was de home and entertainment-divisie (waaronder de games en consoles). Dit jaar was de omzet 1.14 miljard dollar, een stijging van 94% ten opzichte van vorig jaar. De omzet van de verkoop van de Xbox en de Xbox 360 bedroeg 503 miljoen dollar, een stijging van 129 procent.

De reden voor deze stijging is de goede verkoop van de Xbox 360. Na een aantal maanden van tekorten heeft Microsoft verteld dat er in Amerika 1.8 miljoen consoles zijn verscheept dit kwartaal, wat het totaal op 5 miljoen brengt.

Ondanks de grotere omzet heeft de home and entertainment-divisie alsnog een heleboel verlies gedraaid. Namelijk 414 miljoen dollar voor het kwartaal, een stijging van 106 procent. De grootste factor hiervoor is dat de Xbox 360 met een redelijke hoeveelheid verlies wordt verkocht. Volgens Microsoft is het echter de bedoeling dat er uiteindelijk een netto winst gedraaid zal worden op de verkoop van de Xbox 360.

Het is ook interessant om te lezen dat Microsoft echter nog steeds verlies draait op de eerste Xbox. Hoeveel verlies werd niet verteld. De aankoop van Lionhead Studios heeft ook voor verlies gezorgd, vooral omdat er 19% meer mensen in dienst zijn.

Over het gehele fiscale jaar heeft Microsoft een omzet gedraaid van 44.28 miljard dollar en 12.60 miljard dollar winst. De home and entertainment-divisie heeft een totale omzet gedraaid van 4.226 miljard dollar en een verlies van 1.262 miljard dollar, een stijging van 160 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze grote stijging is te verklaren door de goede verkopen van Halo 2 in het vorige fiscale jaar, terwijl er dit fiscale jaar geen grote game is uitgebracht.