Eerste ervaringen blu-ray teleurstellend

De eerste reviews stromen binnen van de eerste kopers van de enige blu-ray speler die voorlopig op de markt is, de Samsung BD-P1000. De $1000 kostende speler verscheen twee dagen geleden en op de vraag of men nu de mooist mogelijke beeldkwaliteit kan zien in films moet men antwoorden met een "misschien".

The Digital Bits heeft hun eerste gedachten over de speler gepost. Ondanks dat de beeldkwaliteit goed lijkt is de 1080i HDMI output matig. En ondanks dat de speler sneller opstart dan Toshiba's HD-DVD speler heeft de BD-P1000 nog steeds een dertig seconden nodig voordat een schijfje klaar is voor afspelen. En voor de prijs is het apparaat niet voldoende afgewerkt en het lijkt er aldus de reviewer op dat ook het blu-ray kamp een blindganger heeft afgeleverd. Het HDMI probleem leek echter wel opgelost te worden door te switchen naar component, maar mocht HDCP ooit toch aanslaan dan is dat geen optie.

Digit Magazine complimenteerde Samsung met de ingebouwde 10-in-2 cardreader en het uiterlijk van de speler. De laadtijden waren aldus deze reviewer tussen de 31 en 44 seconden. Zodra de film echter begon te spelen reageerden de controls beter dan die bij Toshiba's HD-DVD speler.

De Samsung speler is echter niet de enige speler op de markt, Pioneer heeft namelijk een Blu-ray brander uitgebracht voor gebruik in PC's. Ondanks dat deze drive naast blu-ray schijfjes ook DVD's kan lezen en branden bezit de drive deze optie gek genoeg niet voor CD's. Erger is nog dat de drive ook geen dual-layer blu-ray schijfjes kan lezen, noch kan de drive blu-ray films afspelen omdat het de vereiste playback software mist. Ook deze drive kost $1000 en is dus voor niks anders goed dan enkel blu-ray schijfjes branden.

De consensus lijkt dus onder de reviewers dat men beter nog even kan wachten met blu-ray. Over een jaar zal de kwaliteit hoger zijn, is er meer keus, zijn de prijzen lager en kennen de spelers meer features. Er zal tegen die tijd ook een hoop meer content beschikbaar zijn voor de spelers.