Enorme rechtszaak over 3D

Advocatenkantoor McKool Smith heeft twaalf grote game-publishers aangeklaagd vanwege het schenden van een patent. Onder de aangeklaagden bevinden zich namen als Electronic Arts, Take-Two Interactive, Ubisoft, Activision, Atari, THQ, Vivendi Universal Games, Sega, Square Enix, Tecmo, LucasArts, en Namco Hometek.

Volgens McKool Smith maken zij allemaal zonder toestemming gebruik van een methode om 3D-beelden op een monitor te tonen waar patent op rust, te weten "Method and Apparatus for Spherical Planning," (patent 4,734,690). Dit patent is in maart 1988 gedeponeerd. De gevolgen van deze rechtszaak zijn mogelijk enorm, bijna elk spel dat ooit in 3D gemaakt is zou in overtreding kunnen zijn.

Het is gebruikelijk in een patent infringement case dat de patenthouder een percentage vraagt van de omzet van alle produkten die het patent overtreden. In dit geval konden de bedragen die ermee gemoeid zijn wel eens astronomische vormen aan gaan nemen, omdat mogelijk elk 3D spel dat elk van de twaalf aangeklaagde publishers in overtreding zou kunnen zijn. In de aanklacht is geen bedrag of percentage genoemd.

"Het is een erg oud en erg algemeen patent, een methode om met behulp van een bewegend vlak 3D-beelden te laten zien. Het patent is belachelijk breed. McKool is er gewoon op uit om geld te vangen, het is misbruik maken van het wettelijke systeem," aldus een anonieme werknemer van een grote publisher. "McKool Smith financiert de rechtszaak tegen de twaalf publishers door kleine bedrijven onder druk te zetten om met hen een schikking te treffen. Publishers zouden zich echt zorgen moeten maken. Als je puur naar de wet kijkt hebben ze misschien wel een punt. Het is niet onmogelijk dat McKool Smith dit gaat winnen. Heel veel heel slimme mensen nemen dit heel serieus. Je gezonde verstand zegt dat het belachelijk is, en moreel gezien is het verschrikkelijk."

Acht van de twaalf publishers laten de verdediging over aan Gibson, Dunn & Crutcher, LLP, en het lijkt erop dat de zaak voor de rechtbank gaat komen. Gibson, Dunn & Crutcher, LLP wil nog geen commentaar leveren.