'Man onterecht met foto op criminelensite'

Politie en justitie in Amsterdam hadden de foto en het signalement van een man niet op een website over gezochte overvallers mogen zetten. Er waren te veel twijfels of de man iets kwaads in de zin had. Zijn privacy is daarom ten onrechte geschonden. Dat oordeelt de Nationale Ombudsman in een vandaag gepubliceerd rapport.

Op www.overvallersgezocht.nl worden foto’s en signalementen van gezochte criminelen geplaatst, om zo de hulp van het publiek in te schakelen. Volgens de ombudsman is zo’n vermelding op internet alleen aanvaardbaar als buiten kijf staat dat iemand iets strafbaars heeft gedaan.

In dit geval was dat niet duidelijk: de man was betrapt op het filmen van beveiligingscamera’s in een supermarkt in Uithoorn. Volgens de politie duidt dat erop dat hij een overval in de planning had. De man zelf beweert echter dat hij gewoon boodschappen aan het doen was en stapte naar de ombudsman.

Ook FOK!-columnist Driek Oplopers is bezorgd over de slechte privacy van de Nederlandse burger. De politie probeerde zelfs pasfoto's van OV-chipkaarten in beslag te nemen.


'Man stond onterecht met foto op criminelensite'  (foto: DAG)