Tour: Cavendish wint eerste massasprint

Mark Cavendish heeft de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. In de massasprint was de Team Columbia-renner te sterk voor Tyler Farrar en Romain Feillu. Fabian Cancellara behield de leiderstrui.


Onder warme omstandigheden van 34 graden Celcius gingen de renners in de tweede etappe van de Tour de France in Monaco van start. In het begin van de 187 kilometer lange rit naar Brignoles. De renners reden vanuit het vertrek meteen de col de Turbie op, wat een spervuur van demarrages opleverde. Onder meer Kenny van Hummel moest al snel lossen, maar kon later weer aansluiten. Bovenop de col van de derde categorie gingen er vier man vandoor. Stef Clement, Stéphane Augé, Cyril Dessel en Jussi Veikkanen konden wegrijden.

De vier reden snel weg bij het peloton dat geleid werd door de Saxo-ploeg van Cancellara. Die controleerde de voorsprong eerst op drie minuten, maar liet het gestaag oplopen naar 5,5 minuut. In het peloton waren ondertussen enkele valpartijen, waarbij Fränk Schleck en Jurgen Van De Walle bij betrokken waren. Alle renners konden wel verder.

Met nog ongeveer vijftig kilometer te gaan verhoogde de ploeg van de gele trui het tempo, waarna het verschil gestaag terugliep. Tien kilometer later was het Team Columbia van sprinter Mark Cavendish die mee ging helpen en zo het verschil met de koplopers snel kleiner wist te maken. Met nog tien kilometer te gaan was het Mikhail Ignatiev die wegsprong uit het peloton en de koplopers voorbijging. Hierna werden de voormalige koplopers snel ingerekend.

Het peloton liet de Rus spartelen en rekende hem met nog vijf kilometer te gaan in. Daarna vormden zich treintjes om de sprint voor te bereiden. Met nog 600 meter te gaan was er een bocht naar rechts waar vele renners in de fout gingen en rechtdoor reden. Onder meer Tom Boonen werd zo kansloos. George Hincapie trok de sprint aan voor Cavendish die eenvoudig won voor Tyler Farrar en Romain Feillu.