Raad van Hoeders: geen fraude verkiezingen

Bij de verkiezingen in Iran is geen fraude gepleegd. Dat heeft een woordvoerder van de almachtige Raad van Hoeders van de Grondwet vandaag laten weten.

"Na tien dagen van onderzoek hebben we geen grote onregelmatigheden aangetroffen", aldus de zegsman van de Raad van Hoeders tegen het Iraanse staatspersbureau IRNA. Hij noemde de presidentsverkiezingen van 12 juni "de schoonste uit de geschiedenis van Iran".

De Raad van Hoeders is het hoogste juridische orgaan in Iran. De drie verliezende kandidaten van de presidentsverkiezingen hadden ruim zeshonderd klachten ingediend bij de raad. Eerder concludeerde de raad al dat in verschillende delen van het land fouten zijn gemaakt, maar dat die niet erg genoeg zijn om de verkiezingen over te doen.

De huidige president Mahmoud Ahmadinejad won de verkiezingen van twee weken geleden. Sindsdien zijn aanhangers van de verliezende hervormingsgezinde kandidaten Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi geregeld de straat opgegaan om te demonstreren tegen de uitslag. De protesten worden met harde hand onderdrukt.